Indická čočka - Dhal

17.05.2015 18:34

Indická čočka dhal

30 minut
Snadné
 
 

 
Ingredience
Cibule 2 ks
Olej 2 lžíce
Česnek 2 stroužek
Červená čočka 2 dl
Zeleninový vývar 1/2 l
Sekaná rajčata 
nebo rajský protlak
4 ks
Zázvor 
čerstvý strouhaný
2 lžička
Koření - Garam masala 2 lžička
Kari 1 lžička
Kurkuma 1/2 lžička
Drcený kmín 1 lžička
Pasta sambal oelek 
(=pasta z chilli papriček a soli)
1 lžička
Citronová šťáva (citronka) 
dle chuti, ale nemusí tam být
 


Indická čočka dhalPostup přípravy:


 
 
 

Cibuli pokrájíme najemnou a lehce ji osmahneme na slabém plameni na oleji. Ke konci připadáme prolisovaný česnek, garam masalu, kmín, kari a kurkumu. Promícháme a zalejeme vývarem, přidáme čočku, najemno nastrouhaný zázvor, sambal oelek a rajčata nebo protlak. Dusíme asi 15 min.nebo i déle, dokud čočka nezměkne. Můžeme posypat sekaným koriandrem nebo petrželkou a podáváme s rýží.

Pokud budete jídlo podávat i dětem, připravujte pokrm bez koření sambal oelek. Nebo po uvaření odeberte část pro děti a do zbytku zamíchejte sambal oelek a prohřejte.