Indická čočka - Dhal
17.05.2015 18:34
Indická čočka dhal
30 minut
Snadné
Cibule | 2 ks |
Olej | 2 lžíce |
Česnek | 2 stroužek |
Červená čočka | 2 dl |
Zeleninový vývar | 1/2 l |
Sekaná rajčata nebo rajský protlak |
4 ks |
Zázvor čerstvý strouhaný |
2 lžička |
Koření - Garam masala | 2 lžička |
Kari | 1 lžička |
Kurkuma | 1/2 lžička |
Drcený kmín | 1 lžička |
Pasta sambal oelek (=pasta z chilli papriček a soli) |
1 lžička |
Citronová šťáva (citronka) dle chuti, ale nemusí tam být |
Postup přípravy:
Cibuli pokrájíme najemnou a lehce ji osmahneme na slabém plameni na oleji. Ke konci připadáme prolisovaný česnek, garam masalu, kmín, kari a kurkumu. Promícháme a zalejeme vývarem, přidáme čočku, najemno nastrouhaný zázvor, sambal oelek a rajčata nebo protlak. Dusíme asi 15 min.nebo i déle, dokud čočka nezměkne. Můžeme posypat sekaným koriandrem nebo petrželkou a podáváme s rýží.
Pokud budete jídlo podávat i dětem, připravujte pokrm bez koření sambal oelek. Nebo po uvaření odeberte část pro děti a do zbytku zamíchejte sambal oelek a prohřejte.