Africký kotlík

15.07.2014 14:20

INGREDIENCE

800 g vykoštěného kuřete nebo kuřecích nohou
250 g zeleniny (mrkev, celer, bílá ředkev, kedlubna, kapustičky ...)
1 sklenice kuřecího vývaru nebo vody a kostky bujónu
300 ml suchého bílého vína
150 ml olivového oleje na smažení
3 hrsti nahrubo nasekaných listů špenátu
1 hrst okry nebo zelené fazolky
1 svazek nasekané petrželové natě
4 lžíce rajčatového protlaku
2 lžíce kari koření
1 lžíce kurkumy
1 lžička chilli koření (nebo chilli paprička)
1 lžička mletý římský kmín
1 lžička mletý koriandr
5 ks stroužků česneku
3 ks pokrájená rajčata
2 ks cibule
1 ks brokolice nalámané na růžičky
1 ks čerstvě nasekaného zázvoru
  šťáva z 1 ks citrónu
  pepř
  sůl


1. V hlubším hrnci na rozpálené polovině olivového oleje, zprudka orestujeme zázvor s nasekaným česnekem a poté dozlatova kousky kuřete, vše vyjmeme a odložíme stranou 
2. Do výpeku po kuřeti přilijeme zbytek oleje, vložíme všechno koření, necháme zpěnit, koření necháme rozvonět, přidáme cibuli, kterou orestujeme
3. Do základu postupně přidáváme a restujeme zeleninu od nejméně vodnaté (mrkev, brokolice apod.) ke šťavnatější; co pouští vodu, čímž se opékání zpomaluje, ale po chvíli se odpaří a proces opékání pokračuje dál (když přidáme novou dávku zeleniny, zesílíme i zdroj tepla pod hrncem, ale po chvíli opět teplotu stáhneme, aby se zelenina nepřichytávala
4. Jakmile bude všechna zelenina mírně orestovaná, přilijeme víno, když se víno začne vařit, přidáme rajčatový protlak, citronovou šťávu a osmažené kuřecí maso s česnekem a zázvorem
5. Pokrm zalijeme vývarem a na velmi mírném ohni necháme asi 2 hodiny pomalu probublávat pod pokličkou, směs postupně pustí šťávu, ve které se bude kuřecí maso zvolna dusit
6. Poslední půlhodinu pokličku z hrnce sundáme, směs v kotlíku tím ztratí vodu a zhoustne
7. Před podáváním ještě pokrm dochutíte solí a pepřem, servírujeme s podušenou rýží či vařenými brambory, zdobíme nasekanou petrželkou.

Doporučení:
Ingredience se mohou různě měnit a přizpůsobit stavu ledničky, jen postup přípravy by se měl zachovat! U některých receptů se maso či plody moře orestují zvlášť na pánvi.