Australský bramborový chleba
16.07.2014 17:07
Čas přípravy
- asi 35-40min.
Počet porcí
- 4 porce
Ingredience
- 450 g mouky
- 6 zarovnaných lžiček prášku do pečiva (max. 30ml )
- 1 lžička soli
- 1 lžíce cukru
- 1 lžička bylinkové směsi (nebo utlučeného kmínu)
- 30 g másla
- 400 g nastrouhaných moučných brambor
- 250 ml kyselého mléka
- 60 ml vody (asi)
Postup
Přesít suché přísady do mísy. Vetřít máslo jako na drobenku, udělat uprostřed jamku, přidat brambory, kyšku a tolik vody, abychom po zamíchání měli měkké lepkavé těsto. Přendáme na mírně moukou posypanou plochu a vyhněteme v hladké těsto.
Vytvarujeme asi 18cm kulatý bochníček a přendáme jej na pomaštěný plech. Ostrým nožem nakrojíme na povrchu asi 1 cm hluboko kříž. Celý pomažeme trochou kyšky a mírně posypeme moukou.
Dáme do předem vyhřáté trouby na 220–230°C a pečeme 40 min.
Chleba zní dutě, když na něj zespodu ťukneme.