Australský bramborový chleba

16.07.2014 17:07

Čas přípravy

  • asi 35-40min.

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 450 g mouky
  • 6 zarovnaných lžiček prášku do pečiva (max. 30ml )
  • 1 lžička soli
  • 1 lžíce cukru
  • 1 lžička bylinkové směsi (nebo utlučeného kmínu)
  • 30 g másla
  • 400 g nastrouhaných moučných brambor
  • 250 ml kyselého mléka
  • 60 ml vody (asi)

    Postup

    Přesít suché přísady do mísy. Vetřít máslo jako na drobenku, udělat uprostřed jamku, přidat brambory, kyšku a tolik vody, abychom po zamíchání měli měkké lepkavé těsto. Přendáme na mírně moukou posypanou plochu a vyhněteme v hladké těsto.

    Vytvarujeme asi 18cm kulatý bochníček a přendáme jej na pomaštěný plech. Ostrým nožem nakrojíme na povrchu asi 1 cm hluboko kříž. Celý pomažeme trochou kyšky a mírně posypeme moukou.

    Dáme do předem vyhřáté trouby na 220–230°C a pečeme 40 min.
    Chleba zní dutě, když na něj zespodu ťukneme.