Australský ovocný dort

16.07.2014 16:07

Doba přípravy:1 hodina, uděláme-li si krustu předem, 45 minut.

 

Na krustu
Hladká mouka 45 g
Sůl 1 špetka
Skořice 2 ml
Cukr 60 g
Mandle 50 g
Hera 85 g
Náplň
Broskvový kompot 
hrušky, meruňky, třešně, maliny, rybíz
 
Žloutek 3 ks
Cukr - hnědý 80 g
Citronová kůra 3 lžička
Pomerančová šťáva 30 ml
Na pomazání
Meruňkový džem 
(150 ml)
100 g
Citronová šťáva (citronka) 1 lžíce
Ingredience
Bílek 3 ks
Sůl  špetka
Cukr 
Jemný
20 g
Mandlové lupínky - loupané 
Na posypání
 

Postup přípravy:

 
 

Ze surovin na krustu uděláme drobenku. 250 ml ji odebereme stranou, zbytek namačkáme na dno a stěny otevírací dortové formy o průměru 23 cm. Nastavíme rozehřátou troubu na 180 °C a pečeme asi 20 min, do zlatava. Vyndáme a necháme chladnout.

Nakrájíme broskve, 3-4 plátky dáme stranou na ozdobu středu dortu. Umixujeme žloutky s hnědým cukrem, citronovou kůrou a pomerančovou šťávou do světlé nadýchané pěny. Dno krusty poklademe ovocem, zalijeme umixovanou pěnou a zasypeme drobenkou. Vrátíme do trouby na asi 20 minut, krusta má mít světle hnědou barvu.

Ušleháme bílky se solí, přidáme cukr a ušleháme do tuhé pěny. Potřeme meruňkovou zavařeninou rozředěnou citronem, završíme bílkovou pěnou, uhladíme do rovna, posypeme mandlovými lupínky a vrátíme do trouby asi na 15 minut. Mering má na povrchu zezlátnout, mandle mají zlatavě zhnědnout.

Necháme chladnout alespoň 15 minut, pak rozevřeme formu, lehce posypeme práškovým cukrem, do středu dáme kousek ovoce, které je uvnitř, popřípadě do uplného středu kousky meduňky. Nejlepší je podávat ještě vlažné jako domácí čtyřhvězdičkový dort. Jakmile se dostane do ledničky, bílková pěna zesedne, je z toho ovocný koláč.