Donuty

17.05.2015 18:00
Rozpis na 25 ks:
500 g hladké mouky
80 g změklého másla
70 g cukru krystal
315 ml plnotučného mléka
  sáček sušeného droždí
  kůra ze 2 ks citrónů
  olej na smažení
  Na polevu:
  cukr moučka
  šťáva z 1 ks citrónu

 

Doba přípravy: 80 min.

 

Postup:


1. V hrnci zahřejeme mléko, přidáme lžíci cukru, lžíci mouky a rozdrobené droždí, necháme vzejít kvásek
2. Do kvásku přidáme zbytek cukru a mouky, špetku soli, máslo, obě kůry
3. Vypracujeme hladké těsto, zakryjeme ho utěrkou a necháme kynout na teplém místě asi 50-60 minut, až zdvojnásobí svůj objem
4. Těsto rozdělíme na 25 ks a vytvoříme z něj malé placičky, které necháme znovu vykynout na olejem pomaštěném plechu
5. Jakmile nám vykynou (opět těsto zdvojnásobí svůj objem), vytvoříme ve středu každé koblihy obrácenou stranou vařečky díru
6. V pánvi rozehřejeme větší množství oleje ve kterém koblihy usmažíme dozlatova
7. Moučkový cukr utřeme s citronovou šťávou a polevou potřeme jednotlivé koblihy, povrch posypeme barevným cukrářským zdobením.

Doporučení:
Koblihy můžeme zdobit i jinými druhy polev, nebo povrch můžeme posypat cukrem smíchaným s mletou skořicí.