Dýňová polévka

17.05.2015 18:04

Čas přípravy

  • 45 minut

Počet porcí

  • 8 porcí

Ingredience

  • ½ dýně (nejlépe japonské)
  • 2 veliké pórky
  • 2-3 hrnky mléka (250ml = hrnek)
  • 2 hrnky kuřecího vývaru
  • lžička sušené basalky, může být i čerstvá
  • špetka mletého muškátového oříšku
  • sůl a bílý pepř
  • 30 g másla
  • 2-3 lžíce sladké nebo i zakysané smetany

Doporučená příloha

  • Čerstvé houstičky ještě teplé a máslem mazané jsou s ní nejlepší.

  • Postup

    Očisti a oloupej dýni, nakrájej na malé kostky. Očisti oba pórky a nakrájej bílou část na kolečka. Schovej si zelenou část pórku na osmažení. Do hrnce dej nakrájený pórek a nakrájenou dýni a zalej troškou vody jen tak, aby bylo dno zalité. Dej to vařit na mírný oheň a nech zeleninu uvařit tak, aby byla hodně měkká. Občas se zeleninou zamíchej, aby se nepřichytila. Když to sundáš z kamen, zalij to rozpuštěným kuřecím vývarem (vařící voda a kuřecí bujón) a mlékem, tím to zchladne a pak to vše dobře umixuj.

    Dáš umixované zpět do hrnce, přidáš basalku, muškátový oříšek a sůl s pepřem. Jemňoučce si nasekej zelenou část pórku a usmaž na másle, ale jen tak aby to změklo, ne do hněda a přidej do polévky. Polévka se musí za míchání přivést téměř k varu, zamíchá se do ní smažený pórek a dá se servírovat. Na talíři si každý může přidat trochu smetany (sladké či kyselé). Polévka má být velice hustá, říká se, že by v ní lžíce mohla stát. Kvůli tomu mléku se to nesmí vařit klokotem, aby se nesrazila. Jen mírně prohřát až k bodu varu.