Gumbo

17.05.2015 17:50

500 g

okry (ibišku)
500 g oloupaných nakrájených rajčat
250 g šunky
175 g cibule
175 g celeru
1 ks papriky
1ks sušené chilli papričky
1 lžíce olivového oleje
1/2 lžíce rajčatového protlaku
  čerstvě namletý pepř
  voda na podlití
  ocet nebo šťáva z 1/2 ks citrónu
  sůl

 

Doba přípravy: 40 min.

Postup:


1. Odkrojíme konce plodů, odstraníme semena a takto připravenou okru namočíme na 30 minut do vody okyselené šťávou z citrónu nebo octem.
2. Mezi tím rozpálíme olej a zvolna na něm orestujeme šunku, na drobno nakrájenou cibuli, na jemno nakrájený celer, a papriku zbavenou jadřince a semen, pokrájenou na kousky.
3. Jakmile nám cibule zesklovatí, přidáme rajčatový protlak, rajčata, důkladně promícháme a 2-3 minuty zprudka restujeme, pak směs podlijeme mírně vlažnou vodou, přidáme okru, koření.
4. Přikryté pokličkou podusíme zeleninu doměkka.

Doporučení:
Gumbo se servíruje s rýží a často i s pečeným, grilovaným nebo podušeným kuřecím masem nebo dary moře.