Knedlo vepřo zelo

17.05.2015 15:19
Počet porcí: Pro 4-6 osob
Doba přípravy: Více než hodinu 
Pečení 3 hodiny, vaření 18 minut, dušení 45 minut
 
 

Ingredience

    •   1,25 kg vepřové krkovice, v celku
    •   sůl a pepř
    •   1–2 lžičky čerstvě drceného kmínu
    •   5 stroužků česneku, prolisovaných
    •   2 cibule, nakrájené nadrobno
    •   100 g vepřového sádla
    •   1 lžíce hladké mouky na zaprášení

  • Na zelí
    •   2 lžíce vepřového sádla
    •   100 g slaniny, na špalíčky
    •   2 cibule, nakrájené nadrobno
    •   1 sáček kysaného zelí
    •   drcený kmín, krupicový cukr, sůl, ocet
    •   2 lžíce hrubé mouky na zaprášení

    Na knedlíky
    •   1 kg hrubé mouky
    •   špetka soli
    •   1 vejce
    •   20 g čerstvého droždí
    •   špetka krupicového cukru
    •   1 rohlík, nakrájený na kostičky
    •   500 ml vlažného mléka

Příprava jídla

1 VETŘETE ČESNEK

Předehřejte troubu na 140 °C. Krkovici osolte, opepřete, posypte kmínem a důkladně ji ze všech stran potřete česnekem. Maso posaďte do pekáče na kostičky cibule, přidejte sádlo, podlijte hrnkem horké vody a pečte do změknutí asi tři hodiny.

2 PŘIPRAVTE ZELÍ

Připravte knedlík (viz vedlejší strana) a zelí. To pokrájejte, slitý lák nevylévejte. Na rozehřátém sádle osmahněte slaninu, cibuli a kmín. Vmíchejte zelí, zalijte ho lákem a přiveďte k varu. Pak přidejte 4 lžíce cukru, 100 ml octa a sůl. Vařte 15 minut.

3 ODPOČINEK MASU

Upečené maso vyjměte z pekáče a nechte ho patnáct až dvacet minut odpočinout. „Během té doby se rovnoměrně rozestoupí šťáva. Ihned po upečení bývá více ve středu, a naopak pod kůrkou téměř žádná,“ vysvětluje Václav Frič.

4 NAKRÁJEJTE PLÁTKY

Teplé odpočinuté maso nakrájejte na plátky o tloušťce zhruba jeden a půl centimetru. Vepřové by mělo být krásně šťavnaté a měkké, s křupavou kůrčičkou.

5 UDĚLEJTE SOS

Pekáč, ve kterém jste pekli maso, postavte na sporák a zahřívejte. Vypečenou šťávu s kousky cibule nechte lehce odpařit, pak vsypte mouku a trochu ji osmahněte. Zalijte asi 200 ml studené vody a zhruba dvacet minut vařte.

6 DOCHUŤTE ZELÍ

Po přibližně patnácti minutách dušení zaprašte zelí hrubou moukou a znovu asi patnáct minut vařte na mírném plameni. Zelí by mělo mít lehce nasládlou chuť, lesklou barvu a přiměřené množství šťávy. Dávejte pozor, abyste ho nerozvařili.

NEJLEPŠÍ HOUSKOVÉ KNEDLÍKY

1 V míse smíchejte mouku, sůl, vejce, rozdrobené droždí, špetku cukru a vlažné mléko. Nechte asi 5 minut stát.

2 Uhněťte měkké těsto, přidejte pokrájený rohlík a nechte hodinu kynout. Pak vytvarujte tři až čtyři šišky a dejte vařit.

3 Vařte v osolené vroucí vodě 18 minut, v půlce knedlíky otočte. Po uvaření je po celé délce propíchejte; vyjde z nich pára.

4 Dokonalosti dosáhnete, když hotové knedlíky lehce potřete sádlem. Budou po něm krásně vonět a dobře chutnat.