Masové kuličky

08.07.2014 16:41

INGREDIENCE

NA MASOVÉ KULIČKY:
300 g mletého hovězího masa
300 g mletého vepřového masa
1 šťastné vejce
100 ml mléka
75 g strouhanky
1 velká cibule
1 lžíce ghí nebo olivového oleje
hrst nasekaných čerstvých bylinek (petržel, kopr, pažitka, libeček)
velká špetka mořské soli
čerstvě mletý pepř
1 lžička nového koření
1 lžička muškátového oříšku
1/2 lžička mletého kardamomu

NA OMÁČKU:
400 ml hovězího vývaru
2 lžíce hladké mouky
100 ml sladké smetany
šťáva z jednoho citrónu (podle chuti)
mořská sůl na dochucení

POSTUP

1. Cibuli nakrájejte na co nejjemnější kostičky a na tuku orestujte do měkka, tak aby začínala mít světle hnědou barvu. Hotovou cibulku spolu s větší částí čerstvých bylinek a všemi ostatní ingredience na masové kuličky v míse smíchejte. Já používám kuchyňský robot, ale i pěkně ručně postaru to půjde.
2. Pokud nespěcháte, můžete masovou směs nechat trochu odpočinout v chladu, za jiných okolností ji rozdělte na 4 stejné díly a každý ještě na deset. Mokrýma rukama vytvarujte stejné kuličky a na velké široké pánvi se silným dnem pomalu smažte ze všech stran přibližně 10-15 minut. 
Varianta druhá je také kuličky umístit do zapékací mísy, pokapat olejem, trochu s nimi zatřást aby se olej po nádobě i kuličkách rozetřel a péct ve vyhřáté troubě na 180°C do zlata také tak 10 minut.
3. Do malého hrnce dejte vývar, smetanu, mouku, šťávu z citrónu, sůl, zamíchejte a zahřívejte. Jestli se Vaše kuličky mezitím dopekly nebo dosmažili, odstraňte přebytečný tuk z nádoby, seškrábněte zbylý výpek a přidejte ho do hrnce s omáčkou. (Pokud jste smažili na pánvi, můžete omáčku připravit tam a využít všechno aroma z výpeku, to je totiž jedna z nejcennějších ingrediencí v kuchyni.) Omáčku přiveďte k varu, stáhněte a mírně vařte, redukujte, dokud nebude mít omáčka správně hustou konzistenci, aby se zachytila na kuličkách. Dochuťte solí, pepřem, popřípadě podle chuti okyselte a můžete servírovat s bramborovou kaší nebo vařenými bramborami, omáčkou, džemem a posypané zbylými bylinkami.