Medový koláč

16.07.2014 16:25

Čas přípravy

  • 70min

Ingredience

  • 5 vajec
  • 2 pl medu
  • 1/2 hrnku oleje (hrnek = 2,5dl)
  • 1/2 hrnku silne prekapane kavy (lepsi je prekapat nez nescafe)
  • 1 lzicka skorice
  • na spicku noze mleteho hrebicku
  • 2 hrnky mouky (polohruba)
  • 1 hrnek piskoveho cukru
  • 1 kl kypriciho prasku
  • 1/2 hrnku mletych vlasskych orechu
  • 1/2 hrnku mletych, lehce prazenych mandli
  • spetka soli

    Postup

    V jedne mise smichame mouku, mlete orechy, mandle a kyprici prasek. V druhe zloutky, med, kavu, olej, koreni, 1/2 hrnku cukru a spetku soli. Bilky pevne uslehame a veslehame do nic zbyleho 1/2 hrnku cukru.

    Formu vylozime pecicim papirem nebo vymazeme olejem, troubu rozehrejeme na 180°C.

    Zloutkovou smes vmichame do mouky a dobre promisime. Potom zlehka zapracujeme snih z bilku. Nalijeme do formy a peceme cca 45 minut, podle trouby.

    Syrovy kolac je mozne pokryt celymi mandlemi, ale i kdyz se podsypou moukou, rady se ponori do testa. Pokud se to ovsem povede, vypada kolac moc hezky.