Medový koláč
16.07.2014 16:25
Čas přípravy
- 70min
Ingredience
- 5 vajec
- 2 pl medu
- 1/2 hrnku oleje (hrnek = 2,5dl)
- 1/2 hrnku silne prekapane kavy (lepsi je prekapat nez nescafe)
- 1 lzicka skorice
- na spicku noze mleteho hrebicku
- 2 hrnky mouky (polohruba)
- 1 hrnek piskoveho cukru
- 1 kl kypriciho prasku
- 1/2 hrnku mletych vlasskych orechu
- 1/2 hrnku mletych, lehce prazenych mandli
- spetka soli
Postup
V jedne mise smichame mouku, mlete orechy, mandle a kyprici prasek. V druhe zloutky, med, kavu, olej, koreni, 1/2 hrnku cukru a spetku soli. Bilky pevne uslehame a veslehame do nic zbyleho 1/2 hrnku cukru.
Formu vylozime pecicim papirem nebo vymazeme olejem, troubu rozehrejeme na 180°C.
Zloutkovou smes vmichame do mouky a dobre promisime. Potom zlehka zapracujeme snih z bilku. Nalijeme do formy a peceme cca 45 minut, podle trouby.
Syrovy kolac je mozne pokryt celymi mandlemi, ale i kdyz se podsypou moukou, rady se ponori do testa. Pokud se to ovsem povede, vypada kolac moc hezky.