Mexická pizza
Těsto: 200 g hladké mouky
½ kostky droždí
½ lžičky cukru
½ lžičky soli
olivový olej
½ pórku
½ červené papriky
½ sklenice červených fazolí (440 g)
50 g tvrdého strouhaného sýra (např. Gouda)
50 g strouhané Mozzarely
50 g zakysané smetany
bazalka
ostrý kečup
malá cibule
avokádo
1 stroužek česneku
sůl, pepř, koriandr, citrónová šťáva
Do 150ml teplé vody přidáme trochu mouky a cukru, rozdrobíme kvasnice a necháme přikryté na teplém místě asi 20 minut pracovat. Přidáme zbytek mouky, sůl a olivový olej a vypracujeme těsto. Podle potřeby přidáme vodu či mouku, aby těsto nelepilo a současně nebylo příliš tuhé. Přikryté necháme hodinu kynout. Z vykynutého těsta vyválíme kruhovou placku a její okraje zahneme dovnitř. Pizzu potřeme ostrým kečupem a ozdobíme nakrájeným pórkem, paprikou, fazolemi a bazalkou. Na závěr posypeme oběma druhy sýrů a dáme péct do předehřáté trouby na 220 °C. Pečeme 15-20 minut, až budou okraje pizzy zbarveny dozlatova. Nakrájenou cibulku, utřený česnek, 2 lžíce zakysané smetany a rozdrcenou dužninu z avokáda smícháme a ochutíme solí, pepřem a citrónovou šťávou. Před servírováním upečenou pizzu pokapeme avokádovým pyré a zbytkem zakysané smetany. Můžeme posypat i nadrcenými lístky koriandru.