Rajská omáčka s hovězím
Hovězí maso vcelku |
600 g |
Nové koření | 1 lžička |
Pepř celý | 1 lžička |
Bobkový list | 2 plátek |
Sůl | 1 lžíce |
Horká voda | 1,5 l |
Rajský protlak větší nebo 2 malé |
1 plechovka |
Tmavá jíška záleží na požadované hustotě |
1 balení |
Cukr krystal záleží jak kdo má rád sladké |
1 balení |
Do vody přidáme všechno koření a osolíme ji. Kdo nemá rád v omáčce plovoucí kuličky, může koření zabalit do gázy, která se pak i s obsahem vyhodí. Vodu přivedeme k varu.
Když se voda začne vařit, vložíme tam maso, aby se rychle zatáhlo (kdybychom ho dali hned na začátku, jeho šťáva by se vylouhovala do studené vody). A necháme vařit dokud nezměkne. Pokud vaříme v hrnci, je to tak na dvě hodiny kdo má papiňák, doba se zkracuje o polovinu.
Když je maso uvařené, vyjmeme ho stranou a přibližně polovinu vývaru (již bez koření) si odlijeme do menšího hrnce a vaříme na mírném stupni. Je lepší si nalít méně a kdyžtak později přilít - dle potřeby množství omáčky. Do vývaru zamícháme rajský protlak a pořádně ho rozmícháme. Podle chutě přidáme cukr, dokud nám omáčka „nešmakuje“ a na závěr jí zahustíme jíškou. Je lepší dát tmavou, protože světlá ráda dělá bílé pucky, které jsou pouze estetickým zádrhelem.
Maso nakrájíme na plátky a vložíme do omáčky.
Podáváme s těstovinami nebo houskovým knedlíkem