Rajská omáčka s hovězím

17.05.2015 15:23
120 minut
Snadné
 
 

Porce:4
 
 
 
Ingredience
Hovězí maso 
vcelku
600 g
Nové koření 1 lžička
Pepř celý 1 lžička
Bobkový list 2 plátek
Sůl 1 lžíce
Horká voda 1,5 l
Rajský protlak 
větší nebo 2 malé
1 plechovka
Tmavá jíška 
záleží na požadované hustotě
1 balení
Cukr krystal 
záleží jak kdo má rád sladké
1 balení

 

 

 

 

Postup přípravy
 

Do vody přidáme všechno koření a osolíme ji. Kdo nemá rád v omáčce plovoucí kuličky, může koření zabalit do gázy, která se pak i s obsahem vyhodí. Vodu přivedeme k varu.

Když se voda začne vařit, vložíme tam maso, aby se rychle zatáhlo (kdybychom ho dali hned na začátku, jeho šťáva by se vylouhovala do studené vody). A necháme vařit dokud nezměkne. Pokud vaříme v hrnci, je to tak na dvě hodiny kdo má papiňák, doba se zkracuje o polovinu.

Když je maso uvařené, vyjmeme ho stranou a přibližně polovinu vývaru (již bez koření) si odlijeme do menšího hrnce a vaříme na mírném stupni. Je lepší si nalít méně a kdyžtak později přilít - dle potřeby množství omáčky. Do vývaru zamícháme rajský protlak a pořádně ho rozmícháme. Podle chutě přidáme cukr, dokud nám omáčka „nešmakuje“ a na závěr jí zahustíme jíškou. Je lepší dát tmavou, protože světlá ráda dělá bílé pucky, které jsou pouze estetickým zádrhelem.

Maso nakrájíme na plátky a vložíme do omáčky.

Podáváme s těstovinami nebo houskovým knedlíkem