Sýrová pizza

08.07.2014 16:22

Ingredience

  • NÁPLŇ

    
     
    niva
    
     
    hermelín
    
     
    uzený sýr
    
     
    olivový olej
    
     
    eidam
    
     
    oregano
  • TĚSTO

    
    5 g
    cukr (sladidlo)
    
     
    sůl
    
    250 g
    hladká mouka
    
    15 g
    droždí
    
    2 lžíce
    olej
    
    2 lžíce
    mléko
    100 ml
    teplá voda

    

    Postup přípravy receptu

     

    Do hrnečku s mlékem rozdrobíme droždí, přidáme cukr (nebo sladidla vhodná pro tepelnou úpravu, ale množství, které je uvedené na 5g cukru) a v teple necháme vzejít kvásek, přibližně 15 minut.

    Do mísy prosejeme mouku, osolíme, přidáme kvásek, vodu a olej a vypracujeme vláčné těsto, které nelepí.

    Položíme na pomoučený vál a důkladně prohněteme. Jestliže se těsto stále lepí, přidáme ještě mouku. Potom je uložíme zpět do mísy, posypeme trochou mouky, aby těsto neokoralo, a přikryté utěrkou necháme v teple kynout tak dlouho, dokud svůj objem nezvětší přibližně na dvojnásobek, což jsou asi 2 hodiny.

    Po vykynutí těsto ručně zapracujeme, rozdělíme na jednotlivé bochánky a vytvarujeme placky.

    Každou placku zakapeme olivovým olejem, rozdělíme na čtvrtiny a poklademe čtyřmi druhy strouhaného sýra, posypeme oreganem nebo sekanou čerstvou bazalkou a pečeme v troubě dozlatova.

    Hotovou pizzu ihned podáváme.