Treska po švédsku
Čas přípravy
- 1 hodina
Počet porcí
- 4 porce
Ingredience
- 2 velké filety z tresky ( nebo 4 menší )
- 1 větší pórek
- 4-5 mrkví
- 2 zakysané smetany
- strouhaný sýr
- sůl
- petř
- čerstvý nebo mražený kopr
- olej, máslo
Doporučená příloha
-
rýže nebo vařené brambory
Postup
Pórek nakrájíme na kolečka a mrkev nastrouháme na hrubším struhadle. Na pánvi rozehřejeme trochu oleje s trochou másla a pórek s mrkví orestujeme a trochu osolíme. Tuto směs dáme na dno zapékací misky nebo pekáčku. Na totu směs rozložíme lehce posolená a popeptřená filátka tresky. Dáme zapéct na 1/4 hodiny do rozehřáté trouby. Mezitím smícháme zakysanou smetanu s trochou soli, pepře a kopru. Pekáček vyjmeme z trouby a na tresku nalejeme ochucenou zakysanou smetanu a nakonec posypeme strouhaným sýrem. Pečeme dalších asi 20 minut, až sýr pěkně zezlátne.
Tento recept mám z televizního dokumentu o švédské rodině. Je vyzkoušený a moc nám chutnal.