Treska po švédsku

08.07.2014 16:47

Čas přípravy

  • 1 hodina

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 2 velké filety z tresky ( nebo 4 menší )
  • 1 větší pórek
  • 4-5 mrkví
  • 2 zakysané smetany
  • strouhaný sýr
  • sůl
  • petř
  • čerstvý nebo mražený kopr
  • olej, máslo

Doporučená příloha

  • rýže nebo vařené brambory

    Postup

    Pórek nakrájíme na kolečka a mrkev nastrouháme na hrubším struhadle. Na pánvi rozehřejeme trochu oleje s trochou másla a pórek s mrkví orestujeme a trochu osolíme. Tuto směs dáme na dno zapékací misky nebo pekáčku. Na totu směs rozložíme lehce posolená a popeptřená filátka tresky. Dáme zapéct na 1/4 hodiny do rozehřáté trouby. Mezitím smícháme zakysanou smetanu s trochou soli, pepře a kopru. Pekáček vyjmeme z trouby a na tresku nalejeme ochucenou zakysanou smetanu a nakonec posypeme strouhaným sýrem. Pečeme dalších asi 20 minut, až sýr pěkně zezlátne.

    Tento recept mám z televizního dokumentu o švédské rodině. Je vyzkoušený a moc nám chutnal.